data publikacji: 2013-12-02

Stewia


Stewia

Liście tej rośliny po wysuszeniu są wielokrotnie słodsze od cukru i o wiele zdrowsze. Stewia nie powoduje próchnicy zębów, ma zero kalorii, nie fermentuje. Jest bezpieczna dla diabetyków – nie podnosi poziomu cukru we krwi . Badania pokazują korzystne działanie stewii przy nadciśnieniu i cukrzycy.
Słodycz jest najefektywniej oddawana po dobrym przesuszeniu liści. Susz można używać bezpośrednio do słodzenia herbat, do ciast i alkoholi. Można również zrobić słodki syrop. W sklepach dostępna również w przetworzonej formie proszku lub tabletek. Osobiście najsmaczniejsza dla mnie jest w suszu.
Stewia jest nietoksyczna – testowana na zwierzętach i stosowana przez ludzi od wielu lat bez niepożądanych efektów.
Roślina może być uprawiana samodzielnie, jednak w naszym klimacie nie przezimuje na ogrodzie, lubi dużo wody i słońca. U mnie na ogródku wyrosła ponad metrowa. W pochmurne dni zaczyna kwitnąć, wtedy słabną jej właściwości słodzące.
W Unii Europejskiej sprzedaż i spożywanie stewii stały się możliwe dopiero w 2011 roku, po udowodnieniu, że roślina w żaden sposób nie szkodzi ludziom.

fotogaleria

Stewia

+ 0 - 0

dodaj komentarz
ocen publikację
wszystkie publikacje mieszkańca


ilość komentarzy: 0
Małgorzata
dołaczył(a): 2007-07-10
Miasto: Oława
adres:
tel.: 880 042 501
www.: olawa.info
zawód: przedsiębiorca

o sobie:



aktywność (punktów):
260 wiarygodność

Zaproś do grona Znajomych
Napisz do mieszkańca

Znajomych: 4.

oCity 2012 - 2018 | polityka prywatności | regulamin