data publikacji: 2018-12-08

Ciasteczka Jaglane bezglutenowe


Ciasteczka Jaglane bezglutenowe

Jak zrobić żeby było zdrowo i pysznie? Podaję Wam szybki i banalny przepis. Długo szukałam czegoś pysznego, albo chociaż dobrego.
Na początku miałam opory, produkty bezglutenowe zazwyczaj są powiedzmy szczerze paskudne, dużo przepisów nie wychodzi, ale nie te ciastka. Sprawdziłam, wychodzą bardzo dobre i chrupiące (nawet mąż z synem rzucili się na gorące ciasteczka :) to o czymś świadczy). Do tego kasza jaglana jest zdrowa, a przez zastosowanie mąki, nie trzeba bawić się w gotowanie kaszy. Ciasta są też syte, wystarczą dwa i człowiek najedzony.

Na około 20 sztuk ciastek jaglanych bezglutenowych potrzebujesz:

1 szklankę mąki jaglanej
2 łyżki wiórek kokosowych
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej (ja dałam proszek do pieczenia)
3 łyżki ksytolitu (ja dałam 2 łyżki cukru trzcinowego i odrobinę stevi, wyszły jak dla mnie bardzo słodkie)
2 jaja
oleju kokosowego do połączenia składników około 2 łyżki - dałam na oko

Do tej bazy sama dodałam:
łyżkę nasiona babki płesznik z jajowatą (mieszanka, to naturalny błonnik)
pokrojone 3 daktyle
odrobinę żurawiny suszonej

w oryginalnym przepisie są:
ulubiony dżem do wypełnienia “środka” ciasteczek (im kwaśniejszy tym fajniej przełamuje słodycz ciastek dając im wyrazu. Można dać korzenny dżem z dyni - poszukam Wam tego przepisu bo też jest mega dobry jak ktoś lubi smaki korzenne, wtedy uzupełni to super świąteczny wyraz.)
Do suchej bazy w oryginalnym przepisie jest:
łyżeczka cynamonu i
1/2 łyżeczki imbiru
Dzięki przyprawom korzennym ciasteczka stają się świąteczne.
W zależności czego dodamy do "bazy" taki będzie charakter ciastek, uważam,że można zaszaleć i sprawdzić z różnymi dodatkami, orzechami, masłem orzechowym, innymi bakaliami, czekoladą , skórką pomarańczy itd. Można się słodko pobawić.

Jak robimy?

W jednej misce połącz suche składniki:
mąkę, wiórki, sodę/lub proszek do piecz., cynamon, imbir (można dodać szczyptę soli himalajskiej) i jak wyobraźnia poniesie.
W drugiej misce wlewamy rozpuszczony, ostudzony olej kokosowy, jajka i miksujemy chwilkę na gładką masę.( Chociaż ja prosta do zmieszanych już suchych składników dodałam olej kokosowy w temperaturze pokojowej , jajka i zmieszałam łyżką - po prostu i też wyrosły i wyszły).

Mieszamy składniki suche z mokrymi.
Ciastka pieczemy w temperaturze 190 stopni z termoobiegiem, 13-14 minut do momentu zarumienienia się.
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia nabierałam masę łyżką i formowałam ręką kulki, które spłaszczałam, można też kciukiem robić na środku wgłębienie na dżem.
Po ostygnięciu ciastek jak lubimy dekorujemy je ulubionym dżemem.



Przepis zainspirowany ze strony : nieidealnaanna.com

+ 0 - 0

dodaj komentarz
ocen publikację
wszystkie publikacje mieszkańca


ilość komentarzy: 0
Przepisy kulinarne
dołaczył(a): 2014-01-03
Miasto: Oława
adres:
tel.:
www.:
zawód: inny

o sobie:
lubimy gotować



aktywność (punktów):
15 wiarygodność

Zaproś do grona Znajomych
Napisz do mieszkańca

Znajomych: 0.

oCity 2012 - 2018 | polityka prywatności | regulamin